22 Şubat 2017 Çarşamba

PELIKAN M400 Souveran Brown Tortoise - MONTBLANC Miles Davis Jazz Blue Ink


Son zamanlarda gerçekleşen yeniliklere göz atmaya Pelikan ve Montblanc ile devam edelim o halde. 


Pelikan'ın üretim politikasına baktığımızda kalemde bir modelinin çok da kısa olmayan aralıklarla ve belirli farklarla tekrar üretildiğini biliyoruz. Nitekim 50'li ve sonra tekrar 80'li yıllarda üretilen M400 Brown Tortoise uzunca bir aradan sonra 2016'da yeniden kullanıcı ile buluştu. Geçtiğimiz 2-3 yılda M800 Brown Tortoise tekrar üretilmiş ardından da M805 ile gri gövde piyasaya sürülmüştü, M400 de abisini takip edercesine yeni olarak gri ve kahverengi gövde ile üretim bandında yerini aldı. 


Pelikan'ın listesinde muhtemelen M600'ün de kahverengi gövde ile tekrar üretilmesi vardır diye düşünüyorum, yakında görmeye hazırlıklı olmalı. Belirli farklılıklarla üretilen kalemler demiştik bu belirli farklılıkları biraz açacak olursak değişimlerin piston ve kapak tepelerinde yoğunlaştığı görülüyor yıllar içinde daha yuvarlak hatları olan bu öğeler giderek kütleşmiş ve keskin hale gelmiş ve yine kapak tepesindeki amblemde değişimler, uçların çift renkli hale gelmesi ile dizayna eklenen piston bilezikleri göze çarpan diğer unsurlar olarak sıralanabilir. 

Pelikan'ın en popüler modellerinden olan ve hakkında herkesin bir şekilde bilgisinin zaten mevcut olduğunu düşünerek M400 hakkında fazla detaya girmeyi gerek görmüyorum. 


Kaleminizin esas dikkat çeken özelliği ise IB düz kesik uca sahip olması bu durum M400 serisi için bir ilki oluşturuyor.


Kabaca kıyaslama yapılacak olursak Lamy veya Twsbi 1.5 uç ile benzer diyebilirim, imza atmak için günlük kalem olarak çok uygun fakat günlük yazı meşgalesinin içine daha fazla dahil etmek istersek önceden elde bulunan M400 uçları ile kalemi kullanmak da uygun bir yol olacaktır... 


Mürekkebim her anlamda en sevdiğim mürekkepleri üreten Montblanc'ın yeni mürekkeplerinden biri Miles Davis Jazz Blue.


Mont Blanc mavi tonları üzerine çok fazla çalışan bir firma olsa da bu sefer daha açık renkli daha soft bir ton ortaya çıkarmışlar, bir tık daha kendini belli ediyor olsa, benim daha çok seveceğim bir mürekkep olurmuş ama yine de not alırken farklı renkler kullanmayı tercih ettiğim için sıkça kullandığım bir mürekkep oldu kendisi.



Sevgiler
Historian

4 yorum:

  1. Bir süredir almak istediğim ama her zaman ertelediğim bir kalemdi. İnceleme için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Pastel renkler modasına sanırım Montblanc da dahil olmuş Blues diyince şahsen aklıma daha çok saks mavisi geliyor yine de güzel bir ikili olmuş yazınıza da oldukça yakışmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Montblanc da kayıtsız kalamamış son zamanlardaki akıma, oldukça yumuşak bir renk. Teşekkür ederim :)

      Sil